Kripto
StoryEditor

Volumen trgovanja spot bitcoin ETF-ova premašio 10 milijardi dolara u prva tri dana trgovanja

18. Siječanj 2024.

Spot bitcoin ETF-ovi zabilježili su osmeroznamenkasti volumen trgovanja u tri dana od njihovog pokretanja u SAD-u. Podaci analitičara Bloomberg Intelligencea Jamesa Seyffarta pokazuju da je do 16. siječnja volumen spot ETF-ova premašio 10 milijardi dolara.

Najnoviji bitcoin ETF-ovi izazvali su kontroverze od svog debija 11. siječnja, s velikom trgovinskom aktivnošću koja ima malo opipljivog utjecaja na rast cijene bitcoina. Dok su neki zbog toga oprezni, analitičar Bloomberga Eric Balchunas tvrdi da sirove brojke govore same za sebe.

– Dopustite mi da stavim u kontekst koliko je ludih 10 milijardi dolara u prva 3 dana. 500 ETF-ova pokrenuto je u 2023. Danas su ostvarili kombiniranu količinu od 450 milijuna dolara. Najbolji je zaslužan za 45 milijuna dolara. Samo IBIT bilježi više aktivnosti nego cijeli razred ‘23. – napisao je Balchunas. Što se tiče neto priljeva i odljeva, slika nastavlja prikazivati ​​prodaju Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC), koji je nedavno pretvoren u ETF.

Prema podacima istraživanja BitMEX-a, najznačajniji neto dobitak pripada BlackRockovom iShares Bitcoin Trustu (IBIT), porast od 700 milijuna dolara u tri dana. GBTC je u međuvremenu zabilježio neto odljeve od više od 1,1 milijardu dolara, fenomen koji se pripisuje investitorima koji mijenjaju ETF proizvode zbog viših naknada Grayscalea.

– Ukupni odljevi GBTC-a sada iznose 1,18 milijardi dolara u usporedbi s spot priljevima bitcoin ETF-a od 2 milijarde dolara. Bilo bi izuzetno ohrabrujuće ako bismo nastavili ovim tempom u prvom mjesecu trgovanja – napisao je James Van Straten, analitičar CryptoSlatea.

U međuvremenu, međutim, malo tko predviđa porast cijene bitcoina izvan dobro utvrđenog raspona trgovanja od početka prosinca 2023. Dok su neki i dalje uvjereni u tržišnu snagu iznad 42.000 dolara, sumnja se u sposobnost bitcoina da izbjegne novu kapitulaciju.

20. svibanj 2024 02:43