Kripto
StoryEditor

Yuga Labs zaradio 561 milijun dolara od prodaje novog Otherside NFT projekta

02. Svibanj 2022.

Yuga Labs, startup koji stoji iza Bored Ape Yacht Cluba (BAYC) čija se vrijednost procjenjuje na 4 milijarde dolara, u subotu je pokrenuo svoj iščekivani metaverse projekt Otherside, začepljujući ethereum mainnet pri čemu su se transakcijske naknade popele na šokantne visine.

U manje od 24 sata Yuga Labs generirao je više od 561 milijun dolara samo od prodaje Otherside 'Otherdeed' NFT-ova.

Oko 55.000 NFT-a mintano je po cijeni od 305 ape-a, što znači da je svaki Otherdeed koštao oko 5.800 dolara s obzirom na apecoinovu cijenu (približno 19 dolara) u vrijeme minta. Yuga Labs zaradio je više od 318,7 milijuna dolara samo od ovog projekta.

Prema podacima CryptoSlama, Otherdeed je već zabilježio više od 505 milijuna dolara ukupnog sekundarnog volumena kojim se trguje.

Zbog velikog broja NFT-ova i veće potražnje, Otherdeed mint, koji je započeo u subotu, odmah je izazvao 'gas war' na ethereumu. Promet na blok exploreru Etherscan doveo je do toga se web stranica srušila.

Gas ratovi mogu se dogoditi na proof-of-stake lancima poput ethereuma kada nagli porast potražnje za transakcijama začepljuje mrežu.

Transakcijske naknade na ethereumu mogu doživjeti ekstremne skokove tijekom takvih situacija, a subota se nije razlikovala, jer su naknade iznenada skočile na tisuće dolara po transakciji.

Dok su neki uspjeli obraditi svoje transakcije u roku od nekoliko sati za nekoliko stotina dolara, drugi su izvijestili da su platili više od 4.000 dolara za jednu transakciju. Prosječan gwei, mjerna jedinica za transakcijsku naknadu, bila je preko 6.000, otprilike 100 do 200 puta veća od normalne razine.

Transakcije povezane s Othersideom potrošile su više od 64.000 ethera samo u naknadama u vrijeme pisanja ovog teksta, što je gotovo 180 milijuna dolara. Neki su istaknuli da naknade nisu morale biti toliko visoke da je Yuga Labs implementirao nekoliko optimizacija pozadinskog sustava.

Will Papper, suosnivač SyndicateDAO-a, na Twitteru je napisao da pametni ugovor Otherdeed ima 'gotovo nultu optimizaciju'. Ustvrdio je kako bi samo izmjena nekoliko riječi uštedjela 80 milijuna dolara u naknadama za transakciju.

Yuga Labs je od tada obećao da će vratiti novac onima s neuspjelim transakcijama.

Bez obzira na to, oni s BAYC-om ili Mutant Ape Yacht Clubom NFT-ovima moći će zatražiti Otherdeed NFT-ove tijekom trotjednog razdoblja, omogućujući vlasnicima da izbjegnu visoke naknade.

Neki su kritizirali novi projekt, napominjući da su oni prva imovina Yuga Labsa koja vlasnicima ne daje puna komercijalna prava.

Vlasnici BAYC-a imali su oprečna mišljenja o kaotičnom mintu. Neki su za visoke naknade i spore transakcije okrivili ethereum blockchain, dok su drugi okrivili Yuga Labsov Otherdeed pametni ugovor i politiku. Prema podacima CoinGecka, ApeCoin je pao za otprilike 24 posto u posljednja 24 sata i pao za 12 posto od početka Otherdeed NFT minta.

Suosnivač Bored Apea Garga.eth priznao je da je mint Otherdeeda bio ’kiseli trenutak' za NFT zajednicu.

- Nepotrebno je reći da večeras nije išlo kako je itko želio. Želim se ispričati apesima i svima ostalima koji su se željeli pridružiti projektu - napisao je na Twitteru.

Yuga Labs se također ispričao što je uzrokovao zagušenje ethereum mreže i ustvrdio da će apecoin morati migrirati na vlastiti lanac kako bi pravilno skalirao.

Nakon kaotičnog minta, Lin Dai, izvršni direktor NFT platforme OneOf, imao je nekoliko oštrih riječi za Yuga Labs i samog Gargu.

- Decentralizacija se nikada ne bi trebala koristiti kao izgovor za odluke centraliziranih tvrtki koje podupiru pothvate. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost, budemo odgovorni prema zajednici - napisao je Dai.

20. svibanj 2024 08:19