Lidertrend
StoryEditor

Za remont Koonsove skulpture, muzej Guggenheim traži donaciju od 119 tisuća eura

28. Lipanj 2021.
Skulptura psa Jeffa Koonsa u muzeju Guggenheim u Bilbaou
Koonsov Puppy postao je ne samo prepoznatljiva ikona muzeja već i Bilbaa tako da je od izuzetne važnosti pobrinuti se da čuva muzejska vrata još najmanje naredna dva desetljeća

Pune 23 godine, vrata čuvenog muzeja Guggenheim u Bilbau čuva golema skulptura šteneta – ‘Puppy’ jednog od najcjenjenijih suvremenih umjetnika današnjice, Jeffa Koonsa. Budući da je ta 12-metara visoka skulptura prekrivena cvijećem, muzej se brine da dva puta godišnje 'pas' dobije novo cvjetno krzno. No, ovaj put, stvar je nešto drugačija.

Muzej je, naime, oglasio da je skulpturi potreban potpuni remont, a budući da im je za to potrebno 119 tisuća eura, traže pomoć donatora.

Skupi Koons

Kako je u priopćenju izjavio direktor muzeja, Juan Ignacio Vidarte, Koonsova je skulptura postala ne samo prepoznatljiva ikona muzeja već i čitavog grada tako da je od izuzetne važnosti pobrinuti se da čuva muzejska vrata još najmanje naredna dva desetljeća. Potreban novac potrošit će na popravljanje strukture i zamjenu dotrajalih dijelova.

Za sve one koji misle da je iznos restauracije previsok, vrijedi spomenuti da je on tričarija u usporedbi s cijenom koju su postigli radovi Jeffa Koonsa. Prije dvije godine skulpturu Zeca (Rabbit) aukcijska kuća Christies prodala je za 91 milijun dolara, a narančasti Balloom Dog je 2013. prodan za 58,4 milijuna dolara.

25. travanj 2024 19:31