Lider trend
StoryEditor

Čuvari galaksije: Abnormalno filmski i dramaturški pismen blockbuster

07. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Marvelova filmska divizija (u suradnji sa sveproždirućim Disneyjem) već dulje nalikuje na visokotehnološki laboratorij u kojem horda sijamskih lakeja pokušava proniknuti u klasičnu alkemiju šašavog i naivnog spektakla Jacka Kirbyja i Stana Leeja zahvaljujući kojoj od 1960-ih vlada najširim pop-kulturnim imaginarijem.

Postavljanje ‘friškog’ talenta Jossa Whedona za kormilo divovske industrijske franšize u prošlogodišnjim ‘Avengersima’ naslućivalo je pozitivan pomak u tom smjeru. Međutim, tek se povjeravanje manje popularne franšize redatelju sa zaleđem u malenim poslasticama lapstick-horora (‘Slither’, ‘Super’) pokazalo punim pogotkom.

‘Čuvari galaksije’ abnormalno je filmski i dramaturški pismen blockbuster zagnjuren u pop-ikonografiju ZF uradaka iz 1980-ih poput ‘Posljednjega zvjezdanog borca’ ili ‘Bitke onkraj zvijezda’, samo sa mnogo masivnijim proračunom.

Vizualno prebrijan i spektakularno šaren, pun ingeniozno osmišljenih i brižno postavljenih likova (i krvomesnatih i računalno animiranih), natopljen je urnebesno vrckavim humorom s upravo onoliko iskrene sentimentalnosti da nas natjera da želimo provesti mnogo više od dva prezabavna sata u njegovu šarmantnom svemiru. Hoćemo ‘Awesome Mix Vol. 2’!

Guardians of the Galaxy, SAD, Velika Britanija 2014, 121’

Režija: James Gunn

Uloge: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel

Ocjena: 5/5

14. svibanj 2024 04:43