Lider trend
StoryEditor

WTA turnir u Bolu: Kurnjikove nema, ali krema ženskog tenisa stiže

22. Svibanj 2019.

Piše Dan Figenwald

Premda na staklenim nogama, WTA turnir u Bolu i ovog će lipnja (3. 6.– 9. 6. ) okupiti vrhunske teniske profesionalke. Turnir i dalje vapi za glavnim sponzorom. Organizatori na čelu s direktorom Feliksom Lukasom pokazali su da znaju što rade, dokazali koliko je to ozbiljan projekt, spreman trajati.  Možda je ovo sjajna prilika za neku tvrtku da se promovira preko WTA platforme. Cijela priča godišnje stoji oko 4 milijuna kuna što ne zvuči zastrašujuće

Feliks Lucas broji dane do početka još jednog bolskog WTA turnira. Naravno da do prvog odrađenog forhenda, do prvog meča, direktor ovog događaja neće biti posve miran. Jer je to uvijek tako u Bolu. Logistički, financijski. Ali turnir ide, postoji, četvrti put se održava (3. – 9. 6. 2019.) otkako je ponovno uđao u kalendar WTA, svjetske udruge profesionalnih tenisačica.

Nisu to više vremena kad se sve odvijalo pod kapom državne tvrtke Zlatni rat, druga su pravila igre, ali i drugi igrači. Svega toga svjestan je gospodin Lukas pa čak ni ne „kuka“ zbog činjenice što su opet kratki za oko milijun kuna.

- Idealno bi bilo zatvoriti konstrukciju s 4,5 milijuna kuna. Nama to ne uspijeva, uvijek se negdje mora malo podrezati, ali nećemo se žaliti – reći će ovaj 32-godišnji Kaštelanin.

Nije u Bol „pao s Marsa“, naprotiv – odradio je organizacijski 60-ak turnira ranga Futures (sudjalovali igrači iz 62 države!), pomogao tako mnogim mladim natjecateljima da se domognu ponekog ATP boda. I danas bi bilo tako da nije morao odlučiti: Futures ili WTA u Bolu.

- Pojavila se prilika, a znam koliko je teško ući u WTA kalendar. Da, nakon toliko godina Bol je opet dobio šansu dovesti neke od doista jakih svjetskih imena i ja tu šansu nisam htio propustiti – prisjeća se direktor bolskog WTA turnira situacije od prije četiri godine.

Lokalna zajednica prepoznala je važnost, ona osigurava novac za nagrade igračicama. Ostalo stiže od manjih sponzora. Velikog, generalnog još se čeka. Ukaže li se, imat će sjajnu priliku promovirati se preko WTA platforme. Turnir bi, naime, u tom slučaju nosio ime te tvrtke. Teško je shvatljivo da se zasad ne pojavljuje na horizontu nitko spreman za takav izazov.

Da se turnir preseli u, recimo, Poreč, gotovo je izvjesno da financijskih problema ne bi bilo. Ne samo zato jer tamo živi 20.000 ljudi, a u Bolu jedva 1500, već i zbog fantastične infrastrukture koju taj istarski grad ima. Te onog što rado nazivamo know-how. Isto je i s Rovinjem. Ali...

- Iz moralnih razloga tako nešto ne mislim napraviti. Od prvoga dana iza mene je stao Grad Bol, njihova turistička zajednica. Ja to cijenim.

Lijepo je čuti da u biznisu riječ moral još uvijek ima značenje. Ona u ovom slučaju znači nastavak borbe za svaku kunu. Lucas je svjestan da ga ta borba troši i da se tako neće moći unedogled.

Sportski, ovo je doista grandiozan događaj za Hrvatsku. Najslabije rangirana igračica bolskog turnira bit će 116. s WTA liste. To je garancija visoke kvalitete tenisa na centru koji ima 1900 sjedećih mjesta.  Za gradić od jedva 1500 žitelja.

- To je dodatni šarm ovog turnira. Uz činjenicu da mi ipak popunjavamo i velik broj hotelskih kreveta u vrijeme kad sezona još nije puna. Ma uvjeren sam da je potencijal ovog turnira ogroman, da smo tek na pola puta. I mogu se nadati da ćemo drugu polovicu odraditi s nekim velikim sponzorom koji će u svemu ovome vidjeti svoj interes – optimističan je direktor bolskog WTA turnira. Feliks Lukas ovom prilikom poziva sve zainteresirane za praćenje vrhunskog tenisa da dođu i uživaju u kombinaciji sunčanja na najpoznatijoj jadranskoj plaži i bodrenja svjetskih tenskih „faca“. A znamo da je u tijeku trend opakog spuštanja cijena hotelskog smještaja na Jadranu. Nije zaobišao niti bolske hotele pa zašto ne iskoristiti.

17. svibanj 2024 04:38