Hrvatska
StoryEditor

[30 ispod 30] Matea Bručić: Pokrećem prvu modnu kuću sastavljenu isključivo od hrvatskog dizajna

09. Studeni 2020.
Matea Bručić

Shvativši da se ne uklapa u 'kalupe', Matea Bručić prije pet godina pokrenula je vlastiti brend Buqele, a prije dvije godine i Buqele Fashion Studio. Popričali smo s mladom magistricom tekstilnog i modnog dizajna s diplomama zagrebačkog sveučilišta i francuskog ENSAIT-a koja je uvrštena na Liderovu listu 30 ispod 30.

S koliko godina ste se otisnuli u poslovne vode i što Vas je motiviralo da pokrenete nešto svoje?

Oduvijek sam bila poduzetna, bavila se mnogobrojnim kreativnim djelatnostima. Na modnu pistu, kao model, stala sam s 15 godina. Već tada mi je bilo jasno da je svijet mode nešto čime se želim baviti, ali na svoj način. Nekoliko godina kasnije, radila sam i kao headscouter i stilist za jednu Zagrebačku agenciju. No pri završetku obrazovanja počela je moja prava modna priča.

Kako je sve krenulo

- Sjećam se trenutka kada sam s duplom diplomom hrabro krenula prema Zavodu za zapošljavanje. Imala sam 23 godine. Također se sjećam i svojeg prvog razgovora sa savjetnicom kojoj sam tada bila dodijeljena. Moje zanimanje nije postojalo u sistemu poslova, čak niti pod nekom od kategorija. Bila je to vrlo poražavajuća spoznaja. Odlučila sam da je vrijeme za nešto drugo. Nešto veće. Uvijek sam bila kreativac i netko tko sam voli voditi i raditi sve dijelove nekog projekta i posla. Shvatila sam vrlo brzo da se ne uklapam u postojeće ‘kalupe’ i filozofije rada drugih. Stoga je sljedeći logičan korak za mene bilo osnivanje vlastitog imena, brenda i posla.  Buqele je brend osnovan 2015.

Da, to je moja profesija i moj medij izražavanja. Tekstil je ključan element koji čovjeka prati još od vijeka njegova postojanja i vrlo je blizak i intiman te sveprisutan u životu svakoga od nas. U svakom odjevnom predmetu, makar i modnom dodatku, nastojim unijeti nešto originalno, spojiti umjetnost s funkcionalnom stranom dizajna. U tome pronalazim posebno zadovoljstvo. Taj posao, bolje reći poziv, me vrlo ispunjava i veseli i s godinama sam shvatila da je to nešto čime se želim ozbiljnije baviti. Imam još puno toga za naučiti, usavršiti, i taj cijeli put je čar ovog zanimanja - ispričala je Bručić.

Čime se sve sada bavite?

COVID-19 i potres zaokrenuli su egzistenciju i temelje mojeg posla i privatnog života. Vrijeme izolacije izrodilo je mnogobrojne ideje, kvalitetne suradnje i promjenu smjerova branda. Došlo je do novih umreženja i upoznavanja. Trenutno proširujem svoje djelatnosti i pokrećem prvu modnu kuću sastavljenu isključivo od hrvatskog dizajna i proizvoda koji su proizašli iz ruku poduzetnica koje svoje puteve izgrađuju na pravoj kvaliteti, iskrenosti i strasti. Prepoznajem svoj brand i sebe u njima i iznimno me veseli svaki novi korak koji dolazi, a o kojem će i javnost biti s vremenom upoznata. Podižemo i platformu za globalni webshop, te predstavljamo novu eco capsule kolekciju koja je spoj inovativne tehnologije i patentiranog dizajna sačinjenog u visokokvalitetnim materijalima (sve u duhu slow i sustainable fashion movementa kojeg pokrećem na području RH već nekoliko godina.) 

Što biste izdvojili kao najveća osobna postignuća?

Neka od postignuća su samoodrživost i osebujnost, koliko god se činilo banalno, u današnjem svijetu u kojem živimo smatram da je to kamen temeljac iz kojeg kreću daljnje ambicije, financije, snovi i samoostvarenja. Zadovoljsto nastupa onda kada smo u balansu sa samim sobom. Mislim da su moja gostovanja na tribini Inovacija na Sveučilišnom Rektoratu u Zagrebu uz mnogobrojna poznata imena (Jadran čarape, Nikola Tesla genij za budućnost) jedna od njih, kao i mnogobrojne humantirane organizacije (HURA, RINA itd) na kojima često sudjelujem, posebice za djecu i životinje. Doza humanitarnosti je nešto što bi, po mojem mišljenju, svaka poduzetna osoba trebala imati.

Što biste izdvojili kao najveće poslovne uspjehe?

Plasiranje BLK17 kolekcije na tržište i modnu scenu Balkana te objava u američkom modnom časopisu Scorpio Jin Magazine neka su od tih lijepih uspjeha. 2018 godine otvorila sam i BUQELE Fashion Studio - prvi svoje vrste u Hrvatskoj, u kojoj se klijentima i tvrtkama nudi sveukupan imidž do kojeg zajedno dolazimo zaokružujući cijelu priču u kojoj se dotiču vizuali, tekstil i naravno, kreativnost. Tu su na prvom mjestu eventi poput vjenčanja, scenskih nastupa, ali i radne/poslovne odjeće. Smanjenje troška, reciklaža tekstila kao i očuvanje okoliša neki su od uspjeha kojim ću se nastaviti baviti i u budućnosti.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Planovi su proširenje poslovanja, zapošljavanje osoba, posebice žena, plasiranje domaćih kvalitenih proizvoda i inovativnih tekstilnih rješenja stranom i domaćem tržištu. Jedna od većih želja je umreženje i stvaranje tekstilne proizvodnje i proizvodnje vlakana i tkanina na područjima na kojima su one nekoć postojale, u duhu ekološke prihvatljivosti s naglaskom na inovacije i tehnološka dostignuća koja sve više mijenjaju modno tržište kakvim ga javnost poznaje.

21. travanj 2024 08:45