11. rujan 2020.

5G mreža - Nakon dodjele radiofrekvencija Hrvatska će postati veliko gradilište

5G mreža u Hrvatskoj   

Kad iduće godine, nakon što Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijeli frekvencije, počne izgradnja 5G mreže u Hrvatskoj, posla će biti osim za teleoperatere i za građevinske te ICT tvrtke. Jer da bi se moglo ugraditi i komercijalizirati 5G mrežu, zbog njena velika kapaciteta i brzine prijenosa podataka, treba izgraditi infrastrukturu, odnosno nove bazne stanice i antenske sustave radi pokrivanje velikih područja, te veliki broj novih malih ćelija za ona područja koja nisu pokrivena osnovnim baznim stanicama.

Osim toga, trebat će međusobno povezati bazne stanice agregacijskim mrežama velike propusnosti što će se ostvarivati izgradnjom svjetlovodne mreže. Iako će u izgradnji 5G mreže sudjelovati sva tri hrvatska teleoperatera, dosad je samo jedan potpisao 5G-e ugovor, radi se o ugovoru Hrvatskog Telekoma s Ericssonom Nikolom Teslom (ENT) koji vrijedi više od 1,6 milijarde kuna.

Ugovor je potpisan u lipnju ove godine i ENT-e će do 2024. biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-e. Cilj HT-a je 5G mrežom korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom.

Kasni se s uvođenjem 5G

Na uvođenju 5G mreže rade još i A1 Hrvatska i Tele2, a svaki od njih već je u nekoliko hrvatskih gradova obavio testiranje iste. Osim toga, sva tri hrvatska teleoperatera zajednički će ugraditi i komercijalizirati 5G mrežu u Osijeku koji je krajem ove godine trebao postati prvi 5G grad u Hrvatskoj, no zbog pandemije koronavirusa kasni se s uvođenjem 5G. Grad Osijek izravno ne sudjeluje u izgradnji 5G infrastrukture nego različitim mjerama i odlukama sustavno stvara poticajno poslovno okružje kako za vrlo razvijeni ICT sektor i poslovne aktivnosti u drugim sektorima, tako i za potencijalne investiture.

U A1 Hrvatska ističu da su za uspješnu primjenu 5G-a potrebna nova frekvencijska područja, nova moderna infrastruktura u temeljnoj mreži, veliki kapaciteti na optičkoj mreži i nova radio-pristupna tehnologija. Stoga stručnjaci A1 rade na najnovijim tehnologijama te pripremaju opremu i cijelu arhitekturu mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigao konačni cilj – velike internetske brzine i niska latencija. Sva provedena testiranja pokazala su spremnost A1 Hrvatske za uvođenje mreže nove generacije čiji je potencijal velik te je cilj imati što više zainteresiranih subjekata za prikaz važnosti 5G u razvoju zdravstva, edukacije, ICT-a, otvaranja radnih mjesta kroz digitalizaciju društva, automatizaciju i robotizaciju industrijske proizvodnje te razvoj smart cityja.

I Tele2 snažno podržava uvođenje 5G tehnologije, a planira u Osijeku uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom. U Tele2 također ističu kako, da bi 5G tehnologija funkcionirala, treba izgraditi vlastitu infrastrukturu i nadograditi radio uređaje na baznim postajama te osigurati povezivanje. Tele2 koristi opremu i proizvode svih vodećih proizvođača telekomunikacijske opreme, a u posljednjih pet godina uložio je više od 400 milijuna kuna u modernizaciju svoje mreže.

Unatoč trenutačnom zastoju uvođenje 5G mreže, posao vrijedan milijarde kuna, trebao bi doživjeti zamah u prvom polugodištu iduće godine kad HAKOM provede prvu dodjelu radiofrekvencijskog spektra koja će uključivati temeljne 5G frekvencijske pojaseve: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Sve o ovoj aktualnoj i važnoj temi možete pročitati u posljednjem tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.