Hrvatska
StoryEditor

Bosnić, Brzić, Burazin - U početku je Fisherija ciljala restorane, a onda je krenula u maloprodaju i dostavu

01. Siječanj 2021.
Ivan Bosnić, Branimir Brzić, Marko Burazin, Bosnić d.o.o.foto Ratko Mavar
Prijatelji i partneri Ivan Bosnić, Branimir Brzić i Marko Burazin u samo pet godina zagrebačkoj tvrtki Bosnić podigli su prihode na dvadesetak milijuna kuna, a u kasnije pokrenutoj Fisheriji već u prvoj godini poslovanja ostvarili gotovo milijun kuna prihoda. Fisherija je u kratkom roku prepoznata kao brend zamrznutih ribljih proizvoda i plodova mora, posebno među mlađim kupcima

Ivan Bosnić, Branimir Brzić i Marko Burazin mladi su poduzetnici, poslovni partneri, prijatelji i suvlasnici tvrtki koji dokazuju da nije samo IT sektor nešto što u Hrvatskoj nudi perspektivu, mogućnost brzog rasta i poslovnog uspjeha. U samo pet godina od kada rade zajedno, tvrtki Bosnić d.o.o. podigli su prihode na 20-ak milijuna kuna, a u kasnije pokrenutoj Fisheriji već u prvoj godini poslovanja ostvarili su gotovo milijun kuna prihoda. Fisherija je u iznimno kratkom roku prepoznata kao brend zamrznutih ribljih proizvoda i plodova mora, posebno među mlađim kupcima, tako da u 2020. godini, unatoč problemima s pandemijom ili upravo zbog nje, očekuju trostruki rast prodaje i prihoda.

Obiteljsko iskustvo

A sve je počelo 2007. godine kada je Ivan Bosnić, najstariji među trojicom tridesetogodišnjaka, pokrenuo tvrtku Bosnić d.o.o. koja se bavila nabavom i prodajom ribe zagrebačkim restoranima.

– Budući da imam prijatelje u Dalmaciji koji su me povezali s lokalnim ribarima, počeo sam prodavati ribu i morske plodove restoranima koji su za tom robom imali potrebu. Otac mi je već četrdeset godina u ugostiteljstvu, često je bio zaposlen na mjestu voditelja raznih restorana, tako da sam iz prve ruke znao kakve su potrebe ugostitelja i koji su potencijali ovog posla. Krenulo je dosta dobro, a posao se dodatno intenzivirao nekoliko godina kasnije kada sam započeo suradnju s tvrtkom Marikomerc iz Zadra, koja nas je opskrbljivala zamrznutim asortimanom, čime smo povećali ponudu za 130 artikala – prisjeća se Ivan.

U malom skladišnom prostoru s jednom rashladnom komorom organizirao je posao, on se bavio prodajom, a zaposlio je jednoga skladišnog radnika koji je ujedno radio i na poslovnima dostave. Kada je shvatio da ne može rasti tempom kakvim je želio kako bi održao posao i proširio ponudu, 2015. odlučuje da će kao partnere i suvlasnike pozvati još dvojicu prijatelja, Marka i Branimira. Prije godinu i pol dana otvaraju i maloprodaju, koja posluje kao brend i istoimena tvrtka Fisherija d.o.o., u kojoj nude namirnice koje su, kako kažu, 'već isprobane', odnosno koje su se pokazale kao jako dobre i tražene u dvjestotinjak lokala u Zagrebu koliko trenutačno opskrbljuju.

– Na početku posla uglavnom smo dobavljali bijelu ribu, hobotnice, školjke, lignje, sve ono što su potraživali restorani. Tada je tek dvadeset posto asortimana bilo zamrznutih proizvoda, a danas je taj omjer obrnut, što se pokazalo kao dobar poslovni potez, jer većina naših maloprodajnih kupaca traži i kupuje upravo kvalitetne zamrznute ribe i plodove mora – objašnjava Ivan.

Lakše je utroje

Branimir priznaje da u početku nije vjerovao da postoji toliki potencijal u poslu s restoranima. No, Ivan ih je uvjeravao da tvrtka ima mnogo potencijala, da treba imati povjerenja u posao i viziju razvoja.

– Sva trojica smo vrlo različiti. S jedne strane je Ivan, pozitivan i hrabar, spreman ići i u rizike, s druge je Marko, koji je dosta oprezan i konzervativan, voli da sve 'na papiru' dobro izgleda, a ja sam u sredini, razumijem i jednu i drugu stranu. Tako da nekad podržim Ivana, nekad potegnem kočnicu i podržim Marka, i sve u svemu, posao jako dobro funkcionira – ističe Branimir.

Postupno su povećavali broj zaposlenih, povezali se s Mljekarom Sinj i proširili ponudu na mlijeko i mliječne proizvode, što su lako plasirali na tržište budući da su već imali razvijenu mrežu restorana, tako da uz ribu i mliječne proizvode, danas nude vino, meso, a planiraju ponudu proširiti i na sve ostale proizvode koje restorani svakodnevno upotrebljavaju u svom radu.

– Kod nas se u odnosu na europski prosjek od 25,5 kilograma po glavi stanovnika jede znatno manje ribe i tu vidimo mogućnost poboljšanja promijeni li se svijest potrošača, a vjerujemo da će se to i dogoditi jer u Fisheriji imamo mnogo mladih kupaca. Jako su tražene očišćene kozice, škampi, lignje, proizvodi su u rinfuzi ili pakirani samo za jedan obrok, ali asortiman je stvarno raznolik, a zajedničko mu je da se vrlo brzo kod kuće može pripremiti u jednostavan i zdrav obrok – ističe Ivan.

Utroje je sve lakše, dijele odgovornost i obveze, a partnerstvo je najčešće garancija za brži rast. Od ulaska Branimira i Marka u tvrtku prihodi Bosnića porasli više od šest puta.

Širenje posla i ulaganja

Ukupno imaju 14 zaposlenih, od skladištara, vozača, komercijalista, računovođa, u Fisheriji je dvoje zaposlenika u maloprodaji, a uskoro otvaraju još jednu trgovinu u Maksimiru tako da će još zapošljavati. Budući da je brend jako dobro prihvaćen, ove godine očekuju trostruko veći prihod Fisherije u odnosu na lani, što znači oko tri milijuna kuna. Planiraju kupiti zemljište za skladište i uredske prostore, ali te je planove pomrsila koronakriza, pa su ih privremeno odgodili. Fisherija će se u idućem razdoblju fokusirati uz vlastitu i na dostavu putem Wolta i Glova, s kojima su nedavno počeli raditi, što se u vrijeme lockdowna pokazalo kao dobra poslovna odluka. Osim Zagreba, uskoro namjeravaju veleprodaju širiti na područje Čakovca i Varaždina, a u sljedećih pet godina otvoriti još tri do četiri maloprodajna mjesta.

20. svibanj 2024 08:15