Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o pobačaju, konačno izvješće o ‘Školi za život‘, Bandić o ‘Aktima gradonačelnika‘...

05. Veljača 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 5. veljače:

ZAGREB - Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Saborski zastupnici trebaju raspraviti četiri točke dnevnog reda, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan. SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja. Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030.

ZAGREB - Svečano uručivanje 29 ugovora u okviru Poziva "Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata" sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF), u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja (15 sati, Trg Nevenke Topalušić 1). Uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja uručivanju ugovora nazočit će predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predstavnici drugih državnih tijela i institucija, kao i udruga iz Domovinskog rata.

ZAGREB - Brifing za predstavnike medija na kojem će biti predstavljeno objedinjeno konačno izvješće "Vrednovanje eksperimentalnog programa 'Škola za život' u školskoj godini 2018./2019". Izvješće je pripremilo neovisno tijelo, stručni tim Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je izabran temeljem javnog natječaja na koji su se mogli javiti učiteljski i nastavnički fakulteti. O temi će govoriti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, redoviti profesor na Katedri za sociologiju obrazovanja Odsjeka za sociologiju Nenad Karajić i Dragutin Ivanec, redoviti profesor na Katedri za eksperimentalnu psihologiju Odsjeka za psihologiju, kao i članice Povjerenstva za praćenje i vrednovanje eksperimentalnog programa (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38. Izjave za medije u 10,30 sati).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima održat će konferenciju za medije na temu "Akti gradonačelnika" (11 sati, Gradska uprava, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 272).

ZAGREB - Gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Rada Borić (Nova ljevica), David Bilić (Radnička fronta) i Svibor Jančić (Za grad) održat će konferenciju za medije, o temi  "31. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba" (9,30 sati, Stara gradska vijećnica, prizemlje, Vjenčana dvorana I., ulica Svetih Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Anka Mrak–Taritaš, gradska zastupnica Sonja König i gradski zastupnik Stanko Kordić održati će konferenciju za medije na temu "31. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba" (10,10 sati, Stara gradska vijećnica, prizemlje, Vjenčana dvorana I., ulica Svetih Ćirila i Metoda 5).

SPLIT - Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban predat će ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Leu Luetiću,  ispred zgrade Zavoda, ključeve pet vozila hitne medicine i četiri vozila sanitetskog prijevoza (10 sati, Zavod za hitnu medicinu SDŽ, Spinčićeva 1). Vozila ukupno vrijedna više od 4,2 milijuna kuna, financirana su iz decentraliziranih sredstava Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu.

ZAGREB - U povodu svjetskog dana bolesnika 11. veljače, Udruga hrvatskih pacijenata 14. put dodijelit će Zahvalnicu za najsestru-tehničara i najliječnika (13 sati, zgrada Crvenog Križa, Ilica 223). Zahvalnice se dodjeljuju pojedincima i svima u sustavu koji rade odgovorno svoj posao i na dobrobit bolesnika.

ZAGREB - Konferencija HUP-ICT "Digitalna (R)evolucija 3.0" predstavit će dosege digitalizacije i digitalne transformacije u Hrvatskoj u raznim industrijama (10 sati, Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23 a).

ZAGREB -  Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez potpisat će ugovora kojim se financira polica osiguranja kojom su osigurani vozači motornih vozila od naleta na divljač, a vrijednost tog ugovora je 25 milijuna kuna (15 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Ulica grada Vukovara 78).

19. svibanj 2024 02:11