Kompanije
StoryEditor

ZAGREB-MONTAŽA - Sesvetska IG grupa premosnica je za ulazak stranog vlasnika

02. Lipanj 2021.
Montaža, gradilištefoto Shutterstock
Piše: Antonija Knežević

David kupio Golijata. Te tri riječi možda najbolje opisuju nedavnu kupoprodaju 51 posto udjela u Zagreb-Montaži.

Naime, mala sesvetska tvrtka IG niskogradnja prije 20-ak dana kupila je spomenuti udjel od fonda Inspirio FGS i tako postala većinski većinski vlasnik jedne od najvećih domaćih građevinskih tvrtki.

Do preuzimanja udjela u Zagreb-montaži sesvetska tvrtka IG niskogradnja nije bila poznata široj javnosti. U sudskom registru kao osnivači IG niskogradnje navedeni su Ilija i Iva Barišić, a u svom vlasništvu obitelj Barišić ima još i i IG visokogradnju i IG instalacije, koje djeluju zajedno kao IG grupa. Grupacija zapošljava 100-injak ljudi i godišnje ostvaruje oko 50 milijuna kuna prihoda. S obzirom da je Zagreb-Montaža 10 puta veća tvrtka gledano po prihodima, logično je zapitati se kako se IG grupa odlučila na takav, prilično veliki, zalogaj.

U ostvarivanje punog potencijala Zagreb-Montaže IG grupa ipak se ne upušta potpuno samostalno. Iako su se posljednjih dana mogla čuti nagađanja da je sve to uvertira za povratak većinskog dijela tvrtke u ruke Šibenčanina Vlade Čovića, ujedno predsjednika Nadzornog odbora kompanije, novi suvlasnik dolazi iz inozemstva.

Kakvi su planovi IG grupe sa Zagreb-Montažom, hoće li u ostvarenju tih planova imati pomoć još nekih igrača iz građevinskog sektora te dolazi li i umjesto Alena Čovića, koji je dugi niz godina na čelu Uprave Zagreb-Montaže, netko drugi? Odgovore na ova i brojna druga pitanja pronađite u tiskanom izdanju Lidera.

21. travanj 2024 10:23