Svijet
StoryEditor

Popularnost mu raste, ali ‘rudarenje‘ bitcoina povećava zagađenje

24. Rujan 2021.
elektronički otpad

Iako mnogi smatraju da kriptovalute imaju brojne prednosti pa one postaju sve popularnije, u trenutku kada se sve intenzivnije radi na zaštiti okoliša i pokušavaju se umanjiti posljedice klimatskih promjena, provedeno je istraživanje koje pokazuje da takozvano 'rudarenje bitcoina' uzrokuje značajno zagađenje.

Kako prenosi BBC, 'rudarenje bitcoina' godišnje proizvodi jednako elektroničkog otpada koliko Nizozemska proizvede u godinu dana od zbrinjavanja prijenosnih računala, telefona i drugih uređaja. Točnije, prema studiji koju su proveli Alex de Vries i Christian Stoll, to ukupno iznosi 30 700 tona otpada godišnje, a po transakciji je to oko 272 g.

Za jednostavnije razumijevanje, podijeljeno s prosječnim brojem bitcoin transakcija, gotovo dvije transakcije stvaraju jednako otpada koliko i zbrinuti iPad, prenosi Quartz.

Također, istraživači procjenjuju da uređaji koji se koriste za 'rudarenje' zbog intenzivnog rada imaju kraći vijek trajanja, od samo 1,3 godina. Stoga ne čudi to da je elektronički otpad najbrže rastući svjetski tok otpada, a između 2014. i 2019. godine njegova količina je porasla za 21 posto. Tek nešto manje od petine ukupnog otpada se reciklira, a mnogi metali i kemikalije sadržani u otpadu štetni su za ljudsko zdravlje, navodi Quartz.

Dodatne količine CO2

Osim toga, poznato je i da 'rudarenje' kriptovalutama stvara dodatne količine ugljičnog dioksida. Kako navodi Bug.hr, godišnje stvori preko 77 megatona CO2 koji završi u atmosferi, a troši i veliku količinu električne energije zbog rada računala koja danonoćno otključavaju nove kovanice.

Prema BBC-u količina električne energije koja se potroši za 'rudarenje' veća je od ukupne energije koja se potroši na Filipinima.

Dodatan nedostatak čipova

Brojne industrije se već se neko vrijeme bore s globalnim nedostatkom čipova, a sada 'rudarenje' dodatno stvara probleme jer su za njega, kako navodi BBC, potrebna računala s učinkovitijim procesorima što je dovelo do prelaska na visoko specijalizirane čipove pod nazivom Application-specific Integrated Circuits (ASIC). Cijela situacija mogla bi dovesti do dodatnog poremećaja u lancu opskrbe.

Stručnjaci smatraju da bi jedno rješenje ukupnog problema s elektroničkim otpadom bilo da se promijeni način na koji se provode bitcoin transakcije, tj. da je za njih potreban sustav s manje računala.

30. travanj 2024 20:54