Tehno
StoryEditor

Britanski Wayve prikupio 1,05 milijardi dolara, najveću investiciju u AI tvrtku u Europi

08. Svibanj 2024.

Britanska tvrtka koja razvija tehnologiju temeljenu na umjetnoj inteligenciji za pogon samovozećih automobila, Wayve, nedavno je prikupila 1,05 milijardi dolara investicija. Među vodećim investitorima navode se Microsoft, Nvidia te SoftBank. Ova investicija pomoći će Wayveu u izgradnji autonomnih automobila budućnosti, a važno je napomenuti da je riječ o najvećem ulaganju u AI tvrtku u Europi do sada.

Povodom ove vijesti oglasio se i britanski premijer Rishi Sunak koji je naglasio da ovo ‘učvršćuje poziciju Ujedinjenog Kraljevstva kao velesile u području umjetne inteligencije‘.

– Investicije šalju ključni signal tržištu o snazi ​​ekosustava umjetne inteligencije u Ujedinjenom Kraljevstvu i veseli nas razvoj novih AI tvrtki u našoj zemlji – kazao je direktor Wayvea Alex Kendall.

Wayve razvija tehnologiju namijenjenu pokretanju budućih autonomnih vozila korištenjem onoga što naziva ‘utjelovljenom umjetnom inteligencijom‘, a za razliku od AI modela koji obavljaju kognitivne ili generativne zadatke kao što su odgovaranje na pitanja ili pretvaranje teksta u slike, ova nova tehnologija stupa u interakciju i uči u prostoru, odnosno na terenu.

Britanski ministar prometa Mark Harper rekao je za BBC u studenom da bi se autonomna vozila mogla naći na određenim cestama unutar Ujedinjenog Kraljevstva do 2026. godine.

Očekuje se da će vladina pravila o prometu za automatizirana vozila – za koja kažu da će ‘otključati revoluciju u prometu‘ – uskoro biti usvojena u parlamentu. Naime, britanska je vlada predložila zakon o automatiziranim vozilima koja bi postavila regulatorni okvir na ovaj novi segment u prometu.

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo radi prema odobrenju regulatornog okvira, tehnologija autonomnih automobila ipak se suočila s preprekama na svom putu prema međunarodnom usvajanju. Naime, američka regulatorna tijela nastavljaju ispitivati sigurnost autonomnih značajki pojedinih proizvođača kako bi spriječili nesreće u prometu.

Ford je najnoviji proizvođač automobila koji se suočio s istragom Nacionalne uprave za sigurnost u prometu i to zbog njegove BlueCruise tehnologije ugrađene u određene automobile. Također, Tesla, u vlasništvu milijardera Elona Muska, u prosincu je opozvala više od dva milijuna svojih vozila nakon istrage ove Udruge o sigurnosti autonomnog  segmenta ovih automobila. Sada moraju dokaze jesu li vozila dorađena kako bi se ublažila zabrinutost kupaca.

Na kraju, s ovom investicijom, unatoč činjenici da sve najvrjednije tvrtke za umjetnu inteligenciju imaju sjedište u SAD-u i Kini, Ujedinjeno Kraljevstvo ostavlja svoj utjecaj na globalnom tržištu umjetne inteligencije.

20. svibanj 2024 01:35