Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Texo moliorov zaokret od turizma u građevinske projekte iz fondova EU

22. Ožujak 2022.
Antonio Deranja

Skori oporavak turizma i nastavku ulaganja u tu najvažniju pokretačku snagu gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije očekuju u cavtatskom građevinskom poduzeću Texo molior, jednoj od najbrže rastućih tvrtki na jugu Hrvatske, koja je u posljednjih pet godina višestruko povećala prihode i broj zaposlenih, rastući najviše na kapitalnim investicijama u turizmu. Dok se turizam sasvim ne oporavi i ne krene novi ciklus ulaganja u turističke nekretnine, Texo molior pobjeđuje na natječajima ekonomski najpovoljnijim ponudama i ugovora velike poslove s državom koja europskim sredstvima obnavlja prometnu infrastrukturu te nastavljaju ubrzano rasti.

Otkako su u posljednje dvije pandemijske godine zaustavljene kapitalne investicije u turizmu, građevinska tvrtka Texo molior koja je za potrebe tog u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najrazvijenijeg sektora projektirala, izgradila i rekonstruirala niz objekata, bila je prinuđena disperzirati poslovanje. Morali su se brzo prilagoditi tržištu i okrenuti drugim nišama, a da su u tome uspjeli pokazuje najbolje 125 milijuna kuna prihoda u poslovnoj 2021.

Direktor tvrtke Antonio Deranja kaže nam da je lanjska godina bila na razini prethodne te da danas u podjednakoj mjeri izvode projekte unutar Dubrovačko-neretvanske županije kao i na području cijele Hrvatske te da su odnedavno prisutni i na tržištu Europske unije.

– Značajan broj projekata je financiran od strane EU u obliku poticaja koji su dani Hrvatskoj na raspolaganje. Riječ je o izgradnji i/ili rekonstrukciji luka i pristaništa otvorenih za javni promet, izgradnji pristupnih cesta mosta Pelješac s pratećim sadržajima (vijadukti, mostovi, tuneli, pothodnici itd.), izvođenju radova na nepokretnim kulturnim dobrima u smislu rekonstrukcije i adaptacije a za koje imamo Rješenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Istovremeno, uz nastavak projekata sa privatnim investitorima koji su prethodno bili prolongirani zbog pandemije, očekujemo skori oporavak turizma i nastavak ulaganja u tu važnu pokretačku snagu gospodarstva - kaže direktor građevinske tvrtke iz Cavtata koja trenutno zapošljava gotovo dvjesto ljudi.

Među velikim ugovorenim poslovima projekt je uređenja, rekonstrukcije i dogradnje luke u Omišu, vrijedan 87 milijuna kuna, jedan od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskom dijelu  Jadrana, kao i projekt dogradnje luke na otoku Lošinju, vrijedan 57 milijuna kuna. Direktor Deranja  tvrdi kako stalna ulaganja u mehanizaciju, opremu i edukaciju zaposlenika čini  njegovo poduzeće Texo molior konkurentnijim na tržištu i spremnim odgovoriti svim graditeljskim izazovima.

Na pitanje kakvi su potencijali rasta, koji su planovi širenja i što uključuje razvojni plan za idućih pet godina, direktor brzorastuće građevinske tvrtke čije vrijeme vjerojatno tek dolazi, odgovara:

– U globaliziranom svijetu koji se sve brže mijenja suočeni smo sa brojnim ugrozama i planiranje budućnosti danas je možda važnije nego ikad prije. Činjenica da smo dio liberalne i snažne ekonomije EU-a uvelike budi optimizam i upravo tu vidimo potencijal za rast. Stalnim ulaganjem u edukaciju, kvalitetu i kompetentnost naših djelatnika kao i dugoročnim ulaganjem u osnovna sredstva vjerujemo da ćemo u budućnosti biti prepoznatljivi i na inozemnom tržištu kao kvalitetan i pouzdan partner – zaključuje ovu priču Antonio Deranja.

Sutra: Poslovna scena Ličko-senjske županije

27. travanj 2024 17:13