Ukratko
StoryEditor

Vrijednost Tesle narasla na gotovo 300 milijardi dolara u mjesec dana

15. Lipanj 2023.
Tesla svi modeli

Tesline dionice ponovno su u  blagom padu, iako je proizvođač električnih vozila Elona Muska dodao tržišnu vrijednost od nevjerojatnih 287 milijardi dolara samo u proteklom mjesecu. Spektakularan porast tržišne kapitalizacije prati rekordni 13-dnevni pobjednički niz dionica do najviših razina neviđenih u osam mjeseci. Dionice su porasle za 26 posto samo u lipnju, skočivši za nevjerojatnih 68 posto s najnižih razina s kraja travnja, na razinu zatvaranja u srijedu od 256,79 dolara.

To je povećalo tržišnu kapitalizaciju proizvođača električnih vozila na 813,9 milijardi dolara, sa 527,2 milijarde dolara sredinom svibnja, prema podacima Refinitiva.

Impresivni rast dionica djelomično odražava sve veći optimizam ulagača u vezi s Teslinom sposobnošću da unovči svoje tehnologije i infrastrukturu za punjenje električnih vozila, dok u isto vrijeme povećava prihode od prodaje automobila. Muskova tvrtka nedavno je dovršila ugovore s General Motorsom i Fordom kako bi im omogućila pristup svojoj mreži superpunjača, što je dalo dodatan zamah rastu dionice.

Cilj ovog poteza je osigurati da Teslini konkurenti budu u ‘jednakom položaju‘, rekao je jedna milijarder u raspravi na Twitteru. Musk je pak objavio, također na Twitteru da ‘Tesla želi biti od pomoći drugim proizvođačima automobila zbog čega smo sve patente učinili besplatno dostupnima  još prije par godina‘, rekao je Musk u tweetu. Dodao je kako sada omogućuju drugim tvrtkama korištenje Supercharger mreže.

Brokerska tvrtka Wedbush Securities očekuje da će ugovori o tehnologiji punjenja pomoći Teslinim dionicama da porastu za 17 posto sa sadašnjih razina na minimalno 300 dolara po dionici. Također, smatraju kako će rezanje cijena u SAD-u i Kini za Tesla automobile pomoći u poticanju još veće potražnje za tim vozilima, što će dodatno potaknuti uzlaznu putanju tvrtke.

Rast Teslinih dionica je u skladu s ubrzanim napredovanjem tehnoloških dionica posljednjih tjedana.

14. svibanj 2024 09:54