Život
StoryEditor

Great R: Pet trendova koji u potpunosti transformiraju tržište rada

20. Ožujak 2023.

Zbog silnih turbulencija protekle tri godine, od pandemije pa do recentnih makroekonomskih i političkih potresa, mediji novo doba nazivaju i erom velikog reseta, preslagivanja života na poslovnoj i osobnoj razini. Zbog kulminacije globalnih promjena, transformirao se odnos između pojedinaca i korporacija/organizacija, a kako navodi Fast Company, akceleratori te transformacije su pet ‘Velikih R‘, odnosno pet trendova koji će definirati budućnost tržišta rada.

Većina se tih trendova odnosi na nove zahtjeve i potrebe zaposlenika koji su odlučili, koliko je god to moguće, uzeti stvar u svoje ruke te pronaći bolji balans između poslovnog i privatnog.

 

1. The Great Resignation (Velika ostavka)

Sintagmu ‘great resignation‘ prvi je put upotrijebio Anthony Klotz u intervjuu za Bloomberg 2021. u kojem je govorio o posljedicama pandemije. Klotz je trend velikih ostavki, odnosno masovnog davanja otkaza opisao kao kratkoročni fenomen, jer je u tom periodu na američkom tržištu rada oboren rekord – najviši broj ljudi ikad je svojim šefovima poručilo da se ne misli vratiti na posao.

Međutim, istraživačka kompanija Gartner ustvrdila je da nije riječ o fenomenu, još manje kratkoročnom, jer će i u narednim godinama sve više zaposlenih shvatiti da ne žele raditi posao koji su dosad radili ili ne pod tim uvjetima.

 

2. The Great Retirement (Velika umirovljenja)

Trend ‘velikih umirovljenja‘ nije rezultat globalnih turbulencija već puke činjenice da su ‘boomeri‘ spremni za mirovinu. No, iako se takvo što očekivalo, mnoga su tržišta umirovljenja dočekala nespremnima, a državne blagajne, zbog recesije i/ili inflacije, praznije za financiranje novih umirovljenika.

Također, zbog trenda velikih umirovljenja ekonomisti vjeruju da će u narednom desetljeću doći do nestašice radne snage i to posebno u zemljama s jakom radnom migracijom.

 

3. The Great Reshuffle (Veliko preslagivanje)

Tijekom i neposredno nakon pandemije rekordan se broj globalnih zaposlenika odlučio prekvalificirati ili promijeniti industriju u kojoj radi. Prema Pew Researchu, od zaposlenika koje su 2021. promijenili posao, više od polovice je u potpunosti promijenilo karijeru. Dobra vijest je da su promjene bile nabolje, odnosno prekvalificirani radnici većinom rade posao koji ih zanima, pa su time produktivniji, učinkovitiji i zadovoljniji.

 

4. The Great Refusal (Veliko odbijanje)

Veliko odbijanje uzelo je maha kad su zaposlenici počeli hrabrije odbijati loše poslove s niskom plaćom. Prema podacima američkog Centra za ekonomska i politička istraživanja, do 1968. minimalna je plaća rasla u skladu s inflacijom. Da je nastavila tako, sada bi iznosila više od 21 dolar po satu. Ali nije. Nije se pomaknula desetljeće.

Iako se ti podaci odnose na američko tržište, slična je situacija i na globalnoj sceni.

 

5. The Great Relocation (Veliko preseljenje)

Rad od kuće tijekom pandemije potaknuo je mnoge da se presele na ugodnije, ljepše lokacije, po njihovoj, a ne mjeri posla (blizine tvrtke u kojoj rade). Od 2020. do 2022. zabilježen je prvi val preseljenja kad su zaposlenici napuštali velike gradove i birali manja mjesta.

Većina je kompanija u međuvremenu zaposlenike vratila na posao ili uvela koncept hibridnog rada, ali je trend preseljenja i dalje prisutan te, samo na američkom tržištu, 19 milijuna radnika želi promijeniti svoje boravište i nastaviti raditi od kuće, odnosno s te nove lokacije.

18. svibanj 2024 06:32