Život
StoryEditor

Pomoć Ukrajini: Tajkun Pinčuk prodaje skulpturu Jeff Koonsa vrijednu 12,6 milijuna dolara

09. Lipanj 2022.

Kako bi pomogao sunarodnjacima u borbi protiv ruske invazije, vlasnik Interpipea odlučio je prodati skulpturu ‘Balloon Monkey (Magenta)‘

Posljednjih su mjeseci, milijarderi diljem svijeta djelić svoje luksuzne imovine dali na prodaju ne bi li skupili novac za pomoć Ukrajini. Najveću vrijednost dosad ponudio je ukrajinski milijarder, Viktor Pinčuk čija se imovina procjenjuje na 2,5 milijardi dolara te je, prema procjeni magazina CEOWorld, treći najbogatiji čovjek u toj zemlji. Kako bi pomogao  svojim sunarodnjacima u borbi protiv ruske invazije, Pinchuk i njegova supruga Olena odlučili su na aukciji kuće Christie's ponuditi skulpturu Jeff Koonsa 'Balonski majmun' (Magenta) čija se vrijednost procjenjuje na 12,6 milijuna dolara.

Svrha umjetnosti

Inače, Pinčuk je zet bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonid Kučme i osnivač Interpipea, globalnog proizvođača čeličnih proizvoda za plinsku i naftnu industriju. – Svaki ukrajinski civil koji je ranjen ili ubijen tijekom sistematskog ruskog nasilja, ostavio je ranu u našoj duši. S prihodima od ove aukcije, možemo spasiti živote – kazao je u priopćenju milijarder i filantrop čije je ime nedavno spomenuo i ukrajinski dnevni list Ukrajinska pravda navodeći da je on jedan od tajkuna koji je napustio Ukrajinu i u zapadnoj Europi potražio sigurnost. Njegovu odluku da proda skulpturu podržao je i umjetnik Jeff Koons koji je naveo da je osnovna svrha umjetnosti biti u službi čovječanstva. Osim njegovog rada na aukciji '20th/21th Century Art' 28. lipnja naći će se Monetovo djelo 'Most Waterloo' i Yves Kleinova 'Anthropométrie de l’époque bleue'.

19. svibanj 2024 02:13