Znanja
StoryEditor

Kako biti učinkovit mentor?

12. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Nebitno jesu li vaše vještine vezane uz stil, znanost ili tehnologiju, kroz odnos mentora i naučnika možete razviti smislene poslovne odnose.

Uspješni mentori su oni koji vas istovremeno poslovno odgajaju, nadgledaju i uče te usput postavljaju jasne granice i očekivanja vezana uz kratkoročne i dugoročne zadatke.

Za one koji žele preuzeti ulogu mentora, evo nekoliko savjeta:

Ustanovite viziju kompanije

Budite apsolutno jasni, precizni i realistični vezano uz jedinstvenu viziju koju imate za svoju tvrtku. Mentor treba biti ambasador takvih ideja. Jedan način za postizanje toga jest održavanje predvidljivih rasporeda sastanaka koji se vode jedan-na-jedan kako bi se usuglasili osobni ciljevi i očekivanja kompanije.

Budite primjer

Mentor se mora ponašati u skladu s pravilima koja ‘propovijeda‘. Ako samo želite da vaši naučnici rade ono što želite, a ne ono što projicirate u poslovnom okruženju, na krivom ste putu.

Izazivajte granice

Pokušajte sposobnosti naučnika izazivati do nekih razumnih granica. To nije kazna već izgradnja samopouzdanja i profesionalni razvoj.

Nema kompromisa

Nemojte uljepšavati poruku koju želite prenijeti svakom naučniku pojedinačno ili timu. Mentorstvo je odgovornost u kojoj nema kompromisa. Pružite stalnu i smislenu povratnu informaciju umjesto opetovanog odobravanja.

18. svibanj 2024 12:12