Svijet
StoryEditor

Vatikan s novim papom i sve jači Putin obilježili 2013.

01. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Završila je još jedna godina koju bi Europa najradije zaboravila – i ekonomski i politički. U ostatku svijeta pak Amerika nastavlja oporavak, a Kina, Rusija, Indija i druge velike države bilježe zadovoljavajuće rezultate. Donosimo izbor najvažnijih svjetskih događaja godini za nama.

1. Papa Franjo umjesto Benedikta XVI.

Umjesto pape Benedikta XVI., koji je iznenada dao ostavku, izabran je Argentinac Jorge Mario Bergoglio, novo, nasmiješeno lice Katoličke crkve.

2. Prekid rada američke vlade

Budući da se republikanci i demokrati nisu dogovorili o novim proračunu i ograničenju zaduživanja države, velik dio savezne uprave prestao je raditi na šesnaest dana.

3. Ukrajina odbila sporazum s EU

Pod očitim pritiskom svog istočnog partnera Rusije proruska vlast u Ukrajini odbila je potpisati sporazum o približavanju s EU, koji se smatrao gotovom stvari.

4. Edward Snowden otkrio prisluškivanje

Zaposlenik američke obavještajne agencije NSA otkrio je novinarima Guardiana i Washington Posta da Amerikanci prisluškuju gotovo cijeli svijet.

5. Nokia prodana Microsoftu

Simbol ‘mobitelske revolucije‘ prodao je svoj odjel za mobitele Amerikancima za 7,2 milijarde dolara i završio još jednu eru u svojoj dugoj povijesti.

6. Počeli pregovori o trgovini između EU i SAD-a

Zaključenjem pregovora za otprilike dvije godine EU, SAD i globalno gospodarstvo osjetit će korist u stotinama milijarda dolara.

7. Umro Nelson Mandela (95)

Veliki borac za ljudska prava i protiv aparthejda te prvi tamnoputi predsjednik Južnoafričke Republike na komemoraciji je okupio impozantan broj svjetskih vođa.

8. I Cipar zatražio pomoć

Dugo ljuljanje ciparske ekonomije završilo je traženjem pomoći od EU i MMF-a od deset milijardi eura premda je dio novca osiguran i depozitima u tamošnjim bankama.

9. Europski parlament odbacio proračun

Prvi put u povijesti Parlament je iskoristio svoje relativno novo pravo i odbio potvrditi ponuđeni proračun EU za sljedećih sedam godina.

10. Detroit proglasio bankrot

Desetljeća posrtanja toga američkoga grada završila su ljetos kad je zatražen bankrot zbogdugova procijenjenih na dvadeset milijardi dolara.

20. svibanj 2024 15:22