Aktualno
StoryEditor

Svjetski milijarderi nagomilali 1,7 bilijuna dolara gotovog novca

14. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Poput hrčaka, svjetski milijarderi sjede na 1,7 bilijuna dolara u gotovom novcu, što je najveći iznos otkad je tvrtka Wealth-X u 2010. godini započela s praćenjem trenda.

- Milijarderi uzimanju novac sa stola gdje je to moguće, dok traju nesigurnosti u ekonomiji - navodi izvješće (.pdf) prema kojem imućnima pogoduje likvidnost potpirena raskošnim stvaranje svježeg novca za kojim posežu središnje banke, podižući vrijednost dionica, iako ne nužno na realnim temeljenima ili u dodiru s realnom ekonomijom.

Izvješće sugerira da milijarderi raspolažu s 22.2 posto gotovog novca u svojim portfeljima što je u skladu s drugim sličnim istraživanjima. UBS je prošlog mjeseca objavio studiju prema kojoj gotovina ima udio od 20 posto u portfeljima dobrostojećih američkih tajkuna.

Ukupno bogatstvo najbogatijih ljudi svijeta prošle je godine poraslo za 5.4 posto na 7.7 bilijuna, nadmašujući BDP svih zemalja izuzev Kine i SAD-a. Europa je još uvijek prva prema broju superbogataša u populaciji i danas ih ima 806, na drugom je mjestu Azija sa 645 teškaša, dok je Sjeverna Amerika na trećem mjestu sa 628 milijardera.

19. svibanj 2024 04:08