08. siječanj 2017.

VIDEO: Ford Fiesta - nova verzija starog uzora još se bolje ponaša na cesti

Ford Fiesta zasad nije među najtraženijim vozilima u Hrvatskoj iako je istodobno taj automobil godinama  drugi najprodavaniji model u Europi, iza nedodirljivoga Golfa. Upravo zbog toga  nova Fiesta važan je događaj u automobilskom svijetu. Osim toga, nije baš da je riječ o čestoj pojavi jer je posljednja Fiesta predstavljena još 2008. uz blagi redizajn 2013. U odnosu na prethodnika novi je model malo duži (sedam centimetara), ima gotovo jednak međuosovinski razmak, ali zato ima niži koeficijent otpora zraka (Cx 0,286) te je podvozje kruće za čak 15 posto. Sve to trebalo bi rezultirati još boljim ponašanjem na cesti. Namjerno kažemo još boljim jer je i dosadašnja verzija gotovo bila uzor za upravljačem, pa je početna ljestvica već bila visoko podignuta, a ambicija je još veća.

Bez turbine

U odnosu na prethodnika novi je model duži sedam centimetara, ima gotovo jednak međuosovinski razmak, ali zato ima niži koeficijent otpora zraka.

Unutrašnjost je također osvježena iako nisu napravljeni radikalni koraci. U sredini je veliki ekran i ispod njega manje komande, cjelina pomalo podsjeća na Volkswagenov stil. Od malih automobila ne očekuje se čudo, ali već u osnovnoj verziji automobil bi trebao imati sve potrebno za sigurnu i udobnu vožnju. Ford je nekoć napravio pravu malu revoluciju s motorom 1.0 Ecoboost, koji godinama dobiva laskavu titulu motora godina. Kod nove Fieste napravljen je pomalo neobičan korak, malo je povećana kubikaža, na 1,1 litru, ali zato taj model nema turbine. U toj kombinaciji razvija 70 konja u osnovnoj izvedbi odnosno 85 konja u jačemu modelu. Taj je motor uparen s manualnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, koji je također dorađen dolaskom novog modela. Već spomenuti 1.0 Ecoboost dolazi u verzijama sa 100, 125 i 140 konja, s time da u najslabijoj izvedbi kupac može birati između ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa i automatskoga također sa šest brzina.

Najbolji pilot

Kad su dizelaši u pitanju, sve se svodi na jedan motor – 1.5 TDCi, koji ovisno o verziji razvija 85 ili 120 konja. Prodaja nove Fieste počinje u prvom kvartalu 2017., a kao najbolji marketing poslužit će svjetsko relijaško natjecanje u kojem je Ford s Fiestom ove godine glavni favorit zahvaljujući dolasku najboljeg pilota, četverostrukoga svjetskog prvaka Sebastiena Ogiera, koji je prepoznao kvalitetu vozila i cijelog programa te se pridružio timu Malcolma Wilsona.

https://www.youtube.com/watch?v=AHXmG9bg2Bs