Tvrtke i karijere
StoryEditor

Invest Agro: Trgovački sud odbacio prijedlog predstečaja zbog zatajenoga poreznog spora

31. Svibanj 2021.

Trgovački sud u Bjelovaru odbacio je prijedlog INVEST AGRA za otvaranje predstečajnog postupka teškog oko 42,5 milijuna kuna. Direktor i vlasnik Marko Šutalo predložio je dobavljačima da otpišu 70 posto od 32 milijuna kuna potraživanja, a ostatak od 9,7 milijuna isplatio bi im se nakon počeka od godinu dana, u sljedećih šest godina. Ostalim vjerovnicima isplatio bi se puni iznos potraživanja u različitoj dinamici.

No, vjerovnici neće doći u priliku izglasavati taj prijedlog jer u njemu nisu bila navedena dva potraživanja Porezne uprave od ukupno oko 16 milijuna kuna. Žalba tvrtke na drugostupanjsko rješenje za milijun kuna odbačena je, a još nije donesena drugostupanjska odluka o žalbi za 14,8 milijuna kuna.

Riječ je o 'repovima' iz 2016., kad je tvrtka još bila u vlasništvu Zvonimira Sedlića i kad je poslovala pod nazivom INVEST SEDLIĆ. O tome je Šutalo pisao u svom reagiranju na Liderov tekst o otvaranju predstečaja, jer su se nakon preuzimanja pojavili dugovi za koje preuzimatelji nisu znali (primjerice, 45 milijuna bankama), pa je pokrenuta opsežna revizija cijelog slučaja.

Međutim, porezna rješenja datirana su nakon preuzimanja, pa je sutkinja Branka Pleskalt zaključila kako 'nesporno proizlazi da je dužnik prije podnošenja prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka znao da se kod javnopravnog tijela vode dva upravna postupka koja dužnik nije naveo u popisu imovine i obveza, pa su stoga ispunjeni uvjeti odbačaja prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka'.

08. svibanj 2024 14:04