Hrvatska
StoryEditor

Korona u potrošačkoj košarici: U izračun inflacije ubačene maske za lice, jednokratne rukavice i dezinficijensi. A što je izbačeno?

19. Ožujak 2021.

Pandemija je promijenila navike, time i potrošnju stanovništva, pa onda i troškove života i njihov izračun. Prije nekoliko dana objavili smo da su statističari u Ujedinjenom kraljevstvu zbog toga promijenili 'košaricu' proizvoda prema kojoj se izračunava inflacija. Na referentnu listu među više od 700 britanskih proizvoda ušla su sredstva za dezinfekciju ruku, te 'kućna odjeća', kako je sve češće označavaju trgovci, odnosno majice i trenirke. Novi artikli na listi su i ručni utezi, jer ljudi koji su odlazili u teretane sada vježbaju kod kuće. Iz statistike su zato ispali sendviči, koje su zaposlenici kupovali u pauzama na poslu, a žrtva koronavirusa su i tepisi Axminster i Wilton, koji se uglavnom kupuju za poslovne prostore.

Tragom te vijesti upitali smo domaće statističare jesu li se i oni prilagodili navikama hrvatskih potrošača. Istini za volju, oni se nisu bavili tepisima i sendvičima, ali su od ove godine 'u obuhvat' uključeni zaštitna maska za lice, jednokratne rukavice i dezinficijens za ruke, odgovorili su nam iz Državnog zavoda za statistiku.

U košarici 890 proizvoda

Indeks potrošačkih cijena u Hrvatskoj izračunava se 'na temelju reprezentativne košarice koju čini 890 proizvoda, a broj minorno varira od godine do godine zbog godišnjeg revidiranja košarice. Obuhvat dobara i usluga revidira se jednom godišnje kako bi se očuvala reprezentativnost košarice proizvoda', stoji u odgovoru iz DZS-a. 

Statističari upozoravaju i da je pandemija COVID-19 imala snažan utjecaj na osobnu potrošnju kućanstava što se također reflektiralo i na izračun ponderacijske strukture za 2021.
- Stoga su za izračun pondera za indeks potrošačkih cijena u 2021. podaci iz Ankete o potrošnji kućanstava za 2017. dodatno ažurirani procijenjenim podacima nacionalnih računa o izdacima za konačnu potrošnju kućanstava za 2020. – odgovaraju iz DZS-a.  

Istodobno su za izračun pondera za harmonizirani indeks potrošačkih cijena upotrijebljeni procijenjeni podaci nacionalnih računa o izdacima za konačnu potrošnju kućanstava za 2020. i nadopunjeni dodatnim raspoloživim izvorima podataka te preračunati na razliku između prosjeka 2020. i prosinca 2020. u skladu s Eurostatovim preporukama.

No, nisu sve promjene u navikama i potrošnji vezane uz pandemiju. Nešto ima uzroke u promjenama koje je uzrokovala tehnologija. Tako je iz hrvatske 'košarice', odnosno iz izračuna inflacije izbačeno praćenje cijena za CD radio.

Britanci su ove godine u toj, tehnološko-civilizacijskoj prilagodbi statistike bili temeljitiji. U statistiku su ušli pametni satovi, električni automobili, WiFi žaruljice, te slatkiši od svježeg voća i povrća, bijelu čokoladu zamijenile su čokoladne kuglice i ostali slatkiši od čokolade, a mljevena kava zamijenjena je filter-kavom u vrećici. Vjerojatno će slične promjene uvoditi i hrvatski statističari, a što će biti novo u 2022. saznat ćemo u siječnju, od kad DZS planira započeti s redovnom godišnjom objavom liste s izmjenama u košarici.

Dotad, dobro je znati da nam se troškovi života ove godine statistički povećavaju za zaštitne maske za lice, jednokratne rukavice i dezinficijense za ruke, ali se zato smanjuju za kupnju CD radija.

13. svibanj 2024 16:15