Hrvatska
StoryEditor

Stotine projekata spremne za nove natječaje EU u južnoj Hrvatskoj

18. Travanj 2021.
Dalmatinske županije i gradovi pripremili su mnogo projekata za financiranje iz europskih fondova vrijednih milijarde kuna. Trebali bi pridonijeti kvaliteti života i gospodarskom rastu

Prođu li mnogi pripremljeni projekti na natječajima za fondove Europske unije 2021. – 2027., južna Dalmacija postat će veliko gradilište financirano većinom nepovratnim sredstvima iz tih fondova. Zadarska županija, primjerice, pripremila je projekte vrijedne više od sedam milijardi kuna.

Digitalno i zeleno

Prema riječima Marine Dujmović Vuković, ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, prikupljeni su podaci za 335 projektnih prijedloga koji pridonose digitalnoj i zelenoj tranziciji usklađenoj s Nacionalnim planom reformi.

– Ukupna je vrijednost projekata 7,269,824.837 kuna. Svi su oni u visokoj fazi spremnosti i njihova realizacija može odmah početi. Obuhvaćaju širok spektar područja: od vodokomunalne infrastrukture, poljoprivrede, akvakulture, turizma, prerađivačke industrije, socijalnih usluga do digitalizacije – ističe Dujmović Vuković i dodaje da bi ti projekti trebali pridonijeti smanjenju nezaposlenosti, unaprjeđenju kvalitete života stanovnika i posjetitelja Zadarske županije te na kraju gospodarskom rastu.

– Treba dodati da su u SPUR-u, bazi informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedene 446 projektne ideje s područja Zadarske županije ukupne vrijednosti veće od 8,7 milijardi kuna – napominje Dujmović Vuković i dodaje da su europski fondovi i dosad bili važan pokretač razvoja Zadarske županije te da rade na tome da tako bude i dalje.

Preobrazba vojarni

Šibenčani namjeravaju europskim novcem preurediti bivše vojarne u funkcionalne prostore namijenjene mladima, odnosno učenju, zabavi i sportu, sagraditi žičaru koja će povezivati tvrđave sv. Mihovila i sv. Ivana te realizirati mnoge projekte kojima će uljepšati sliku grada i podignuti kvalitetu života stanovnika. Među projektima koji su u pripremi na šibenskom području Goran Pauk, voditelj Urbanog centra Grada Šibenika, istaknuo je tri čija je ukupna vrijednost 125 milijuna kuna.

Riječ je o Centru za mlade u bivšoj vojarni 'Bribirski knezovi', DOIT (Digitalizacija, obrazovanje i informatizacija u turizmu) centar u bivšoj vojarni 'Ante Jonić' i Žičari u Šibeniku. Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade u rubnom dijelu grada. Vrijednost tog projekta iznosi trideset milijuna kuna. Drugi je projekt DOIT, vrijedan 65 milijuna kuna, u sklopu kojega će se graditi prostor za visokoškolske ustanove, ugostiteljske objekte te razne startupove.

– Prostor bi se nadovezao na obližnji studentski kampus na Palacinu, također bivšoj vojarni, vrijedan oko 82 milijuna kuna, gdje se gradi studentski dom s 332 kreveta. Također bi se nastavio na obližnji dislocirani studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji zajedno izvode FER i FSB te splitski FESB. U blizini je u planu i gradnja već spomenutoga Centra za mlade – objašnjava Pauk i ističe da je Grad Šibenik u postupku prijave projekta šibenske žičare na europske fondove. Vozit će na trasi dugoj tristo metara i spajati dvije utvrde obnovljene europskim novcem. Vrijednost tog projekta je 35 milijuna kuna.

U fazama pripreme

Grad Dubrovnik je u samo tri godine osigurao više od milijardu kuna nepovratnih europskih sredstava i financiranje iznimno velikih i složenih kapitalnih projekata, poput 70 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale ili povijesnog ulaganja u razvoj i modernizaciju vodnokomunalne infrastrukture na širem gradskom području, čija je ukupna vrijednost 881 milijun kuna. Pripremio je i niz projekata za financiranje nepovratnim sredstvima iz fondova Europske unije i za iduće razdoblje. Među više od četrdeset projekata u različitim fazama pripreme posebno se ističu kapitalne investicije u sportsku, društvenu i prometnu infrastrukturu te socijalne usluge. Jedan je od njih gradnja doma za umirovljenike, odnosno već započeta rekonstrukcija i adaptacija bivšeg hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe, što je investicija tvrtke u većinskome gradskom vlasništvu.

Za uvođenje željenoga umirovljeničkog standarda nužna je gradnja doma za dvjesto stalnih i sedamdeset dnevnih korisnika u blizini Opće bolnice. Upravo taj projekt Grad Dubrovnik namjerava kandidirati na financiranje iz EU fondova, baš kao i projekt doma za ranjive skupine. U planu je i obnova i valorizacija povijesnih dubrovačkih ljetnikovaca pa će ljetnikovac Gučetić u Rijeci dubrovačkoj nakon rekonstrukcije dobiti novu namjenu društveno-kulturnog centra za stanovnike Mokošice i posjetitelje, a zdanje ljetnikovca Bozdari-Škaprlenda u Čajkovićima pretvorit će se u Muzej kulture ladanja Dubrovačke Republike.

U pripremi je i vrijedan projekt sanacije obale Rijeke dubrovačke koji uključuje rješavanje kolnog, pješačkog, biciklističkog i pomorskog prometa te pratećih društvenih sadržaja. Najveća je dosadašnja investicija u sportsku infrastrukturu projekt multifunkcionalne sportske i kongresne dvorane Kulturnog centra 'Gospino polje 2025.', čija je gradnja planirana za domaćinstvo Svjetskoga rukometnog prvenstva. Gradnjom tog objekta Dubrovnik uz postojeću dvoranu dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije i mnogih drugih manifestacija, zbog čega će Centar biti samoodrživ i pridonijeti produljenju turističke sezone.

U pripremi je i povećanje komunalnog standarda i izjednačenje uvjeta življenja u svim dijelovima Dubrovnika, zbog čega je Grad u području Pobrežja, koje je ključno za razvoj nove zone stanovanja izvan suženoga gradskog središta, kupio zemljište. Jedna od ključnih investicija na njemu jest sustav park and ride koji uključuje gradnju javnog parkirališta sa 624 mjesta za osobna vozila i taksije te autobuse, što će smanjiti prometne gužve, posebno u turističkoj sezoni. 

22. travanj 2024 23:24