Ukratko
StoryEditor

GFC 2023: Održiva budućnost kreće iz Splita

10. Svibanj 2023.
Međunarodni i domaći tehnološki lideri, znanstvenici i kreatori javnih politika Split će 1. i 2. lipnja pretvoriti u centar zelene tranzicije

Drugo izdanje Green Future konferencije će, prema najavama, uživo pratiti gotovo 1000 posjetitelja, a četrdesetak govornika će raspravljati o pametnim gradovima, digitalizaciji, financiranju zelenih projekata, novim zelenim tehnologijama, e-mobilnosti, održivom turizmu te ostalim temama u fokusu Europe i svijeta.

– Cilj nam je pružiti platformu za okupljanje ključnih ljudi iz javnog i privatnog sektora čije odluke utječu na živote svih nas. Fokusirani smo na nove tehnologije i promjene koje one mogu potaknuti na najvišim instancama – poručio je Ognjen Bagatin, jedan od organizatora konferencije.

Među četrdesetak potvrđenih govornika je i Detria Williamson, marketinška stručnjakinja koja je prikupila preko 6 milijardi dolara kapitala za tvrtke kao što su IDEO, Emirates Airlines, Discovery Channel i Accenture.

– Prema mom iskustvu, iz fuzije različitosti odlazite s boljom, promišljenijom i inovativnijom idejom. Zato sam bio uzbuđena zbog Green Future konferencije, jer sam prepoznala kako je njezin cilj okupiti različite ljude, velike i male tvrtke, predstavnike vlasti i znanstvenike. To je ključ i jedva čekam doći u Split – rekla je.

Na GFC 2023 Split stiže i Sébastien Pellion, voditelj društvenog utjecaja i održivosti u Glovu, čiji je tim usredotočen na stvaranje društveno odgovornog modela rasta.

– Na Green Future konferenciji planiram govoriti o putu koji Glovo prolazi prema održivosti, za koji se nadam da će inspirirati i motivirati druge. Kroz događaje poput ovih možemo surađivati i dijeliti ideje, radeći zajedno prema zelenijoj i održivoj budućnosti za sve – poručio je Pellion.

U sklopu konferencije će se ponovno održati natjecanje za startupe, s bogatim nagradama za najbolje eko-ideje i tehnologije.

– Imamo prijave iz cijeloga svijeta tako da ćemo u Splitu upoznati poduzetnike čija kreativna rješenja možemo primijeniti sami, ali i govornike iz tvrtki koje su realizirale projekte poput nebodera dizajniranih kao vertikalnih šuma ili električnih brodova prihvatljivih cijena – objasnio je Marijan Čipčić, jedan od suorganizatora te naglasio kako će fokus biti na inovativnim tehnologijama i konkretnim rješenjima.

Dobitnik glavne nagrade prošle je godine bio talijanski startup Must Had, čija je misija ubrzati tranziciju prema održivoj modi, prodajom odjeće visoke kvalitete, nastale od višaka modne industrije:

– Kao međunarodnom startupu, pobjeda nam je omogućila predstavljanje projekata mnogim ljudima čiji je fokus na održivosti i kružnom gospodarstvu. Samo sudjelovanje na konferenciji, bilo je izvrsna prilika za rast, zahvaljujući mogućnostima umrežavanja i pristupa tehničkim alatima za poboljšanje naših sposobnosti – rekao je Eugenio Riganti, suosnivač Must Hada.

Na GFC dolaze i bivša ministrica turizma Austrije Elisabeth Köstinger, gradonačelnik Splita Ivica Puljak,  Andrius Bičeika, partner u REVOLUT-u, osnivač RENTLIO-a Marko Mišulić, poznati poduzetnik Jan de Jong te mnogi drugi predstavnici poslovne elite i javnog sektora.

14. svibanj 2024 07:31